dijous, 8 d’agost del 2019
La comissió organitzadora de Fes-te Jove i La Xinxa, Grup Feminista de Manlleu, han elaborat, per quart any consecutiu, un protocol contra les agressions masclistes i lgtbifòbiques a la festa autoorganitzada del jovent manlleunc. En l’edició de Fes-te Jove 2017 ja es va posar en pràctica el protocol amb un Punt Lila a diversos actes de la festa, especialment els nocturns (que és quan s’ha detectat que es produeixen més agressions d’aquest tipus), i a l’edició de 2018 es va consolidar la iniciativa.
Els punts liles són espais d’atenció a les dones, ja sigui per demanar informació sobre el protocol o perquè han patit o testimoniat qualsevol tipus d’agressió i busquen ajuda i acompanyament. Estaran ubicats a la barra-mòbil (del final de la rua) durant les rues del Cantabars i l’Enterrament de la Bóta, a la barra del Pavelló Municipal els dies de concerts i a la barra de Fes-te Jove pels actes que es fan a l’Embarcador de Ter. També hi haurà disponible el telèfon 693 45 08 45 des del 9 fins al 18 d’agost per si no és possible o no es vol acudir al Punt Lila en persona. Enguany, com a novetat, també hi haurà un Punt Lila a la Festa del Serpent, organitzat per l’Ajuntament de Manlleu amb la col·laboració de la comissió feminista de Fes-te Jove.
La iniciativa d’elaborar aquest protocol va sorgir de la presa de consciència per part de la organització que no és el mateix sortir de festa, sobretot a les nits, si ets un noi que si ets una noia. En aquest sentit, hi ha una sèrie d’actituds acceptades socialment que des de Fes-te Jove es consideraven intolerables i, en conseqüència, es va creure necessari donar-hi resposta. Davant la manca de recursos disponibles, es va decidir, juntament amb La Xinxa, elaborar aquest protocol amb la voluntat de visualitzar aquestes actituds com a agressions i no com a comportaments normals en un espai d’oci. Tocaments de cul no desitjats, insults, mirades inadequades, són agressions que molesten i indignen i, per tant, s’ha de començar de fer evident que ni el context ni l’alcohol són excuses que justifiquin aquest tipus de comportaments.
A més, l’elaboració d’aquest protocol i el seu desplegament també ha suposat una formació feminista molt important per a tots els membres de l’organització de Fes-te Jove. De cara a l’edició 2019 s’ha seguit aprofundint en la inclusió de la lluita contra les violències lgtbifòbiques al protocol feminista iniciat l’any 2016.
Enguany continuarà la col·laboració amb l’Ajuntament en l’àmbit del protocol, iniciada dues edicions enrere. Aquesta col·laboració ha permès la coordinació amb els cossos de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, el SIAD i el CAP per poder actuar de manera molt més transversal i recollir molta més informació per a la prevenció i conscienciació cara noves edicions. El protocol el podeu llegir clicant aquí. Tanmateix, es vol posar en valor que tant el protocol com el Punt Lila es nodreixen del voluntariat i la militància juvenil i feminista de desenes de dones que, a partir de l’autoorganització i l’empoderament, els fan possibles any rere any.
Més enllà del protocol, des de la comissió feminista de Fes-te Jove s’ha treballat i es treballa per incloure la perspectiva de gènere al conjunt de la festa del jovent de Manlleu: des de l’avenç cap a la paritat a l’escenari fins a la il·luminació d’espais foscos de la festa, passant per la revisió de dinàmiques internes, entre d’altres. Juntes farem nostra la nit: cap agressió sense resposta!
Clica al damunt de la següent imatge per obrir el protocol:
0 comments:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.